Bestrijden van eikenprocessierups

Sinds enkele jaren is de eikenprocessierups door heel Nederland te vinden. Contact met de brandharen van deze rups kan op de huid, in de ogen en luchtwegen van zowel mensen als dieren (honden, katten, paarden etc. ) voor behoorlijke irritatie zorgen. Wij zijn gespecialiseerd op het gebied van eikenprocessierups bestrijden voor zowel preventieve als curatieve bestrijding.

Milieuvriendelijke preventieve bestrijding

In het voorjaar kunnen de eikenprocessierupsen preventief bestreden worden zodra de bladeren aan de bomen komen. Met behulp van deze bestrijding ervaart u in de zomermaanden vrijwel geen overlast van deze rupsen.

Wij kunnen de eikenprocessierups behandelen via het blazen van een middel via een vernevelaar. Dit middel kan Xentari zijn evenals Nematoden. Dit zijn beide biologische middelen.

Xentari is een bacterie die de rupsen dood laat gaan. Xentari kan zowel overdag als ’s nachts gespoten worden mits het droog is en er niet teveel wind staat.

Nematoden zijn aaltjes die de rupsen aanpakken. Deze manier van bestrijden is milieuvriendelijker maar wel minder effectief en zal dus vaker herhaald moeten worden. Daarnaast kunnen Nematoden alleen ’s nachts gespoten worden (mits het droog is en er niet teveel wind staat), omdat de aaltjes niet tegen Uv-straling kunnen.

 Voor het uitvoeren van de preventieve werkzaamheden, hebben wij wel een paar voorwaarden namelijk; het werk/rijpad moet minimaal 4 meter breed zijn zonder obstakels tot een hoogte van 4 meter tot wij bij de betreffende boom(en) zijn.

Tarieven preventieve bestrijding (prijzen zijn exclusief BTW)

Particulieren:

Vanaf €310,- per adres, per keer om te spuiten (binnen een straal van 40 km vanaf Renswoude). Dit is inclusief middel. Dit tot een maximum van 7 bomen, elke boom extra kost €30,- exclusief BTW.
*Advies: 2x spuiten, tweede keer spuiten ongeveer 7 á 8 dagen na de eerste keer spuiten.

Bedrijven:

 

Spuiten Xentari € 157,50 per uur   (indien met spoed of s ‘nachts € 167,50 per uur)
Spuiten Nematoden of spoed € 182,50 per uur   (dit gebeurd altijd s ‘nachts)
Voorrijkosten bedragen €  80,- per uur binnen een straal van 40 km vanaf Renswoude.

Vanaf € 120,–.

Voor grotere afstanden is er in overleg een hoop mogelijk.

Curatieve bestrijding

 Een curatieve bestrijding van de eikenprocessierups raden wij af om zelf te doen maar het over te laten aan een specialist. Ook al zijn de rupsen uit de bomen, de achtergebleven (oude) nesten zitten nog vol met brandharen die alsnog voor irritatie kunnen zorgen. Wij halen de rupsen en/of rupsrestanten uit de boom met speciale stofzuigers die voorzien zijn van veilige filters. Daardoor voorkomen wij het vallen/wegwaaien van de brandharen. Het wegzuigen van de nesten gebeurd vanaf de grond of vanuit een hoogwerker. Dit is afhankelijk van de hoogte waar de nesten zich bevinden.

Tarieven (prijzen zijn exclusief BTW)

Bestrijding vanaf de grond zonder hoogwerker: € 165,-    per uur
Voorrijkosten zonder hoogwerker: €  55,-      per adres
Bestrijding met hoogwerker*: € 210,-    per uur
Voorrijkosten met hoogwerker: €   80,-      per adres

*Voor (achter)tuinen en smalle poorten/toegangen beschikken wij over een speciale hoogwerker.

Bovenstaande tarieven zijn gebaseerd op 1 persoon, inclusief PBM’s en het afvoeren van de rupsen.


Wilt u van de rupsen af?

Vul dan hier het contactformulier in en dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op, om de mogelijkheden te bespreken: